Boşanma ve aile hukuku

Strazburg’daki Boşanma avukatı olarak KILINÇhukuk bürosu, boşanma davanızda sizi başarıyla savunmak için hizmetinizdedir.

signature divorce

Fransız Medeni Kanununun 229. Maddesinde sayılan dört boşanma usulü bulunmaktadır:

  • Karşılıklı rıza ile boşanma (Medeni Kanun’un 230 ila 232. maddeleri)
  • Kabul edilmiş boşanma (Medeni Kanun’un 233 ila 234. maddeleri)
  • Evlilik bağının kesin olarak kopması nedeniyle boşanma (Medeni Kanun’un 237 ve 238. maddeleri)
  • Kusur nedeniyle boşanma (Medeni Kanun’un 242 ila 246. maddeleri)

I. BOŞANMA TÜRLERİ

A. Anlaşmalı boşanma

Basit, ekonomik ve hızlı olan anlaşmalı boşanmada eşlerin, boşanmayı kabul etmeleri ve boşanmanın ortaya çıkaracağı etkiler konusunda anlaşmaları halinde mümkündür. Eşler boşanmanın koşulları ve etkileri konusunda karşılıklı rıza göstererek ve anlaşmalı boşanmaya karar vererek, kusura dayalı boşanma davası açmaktan vazgeçerler. Bunun için eşler anlaşmalı boşanma beyanını ilgili avukatların huzurunda imzalanmak zorundadırlar. Sonrasında hazırlanan boşanma protokolünde boşanmanın sonuçları, özellikle tarafların sahip oldukları malların dağıtımını, çocuk bakımı ve ebeveynlerin çocukları görme hakkı, nafaka ve tazminatın belirtilmesi gerekir. Boşanma protokolü imzalandıktan sonra, tüm belgeler boşanmayı kaydedecek olan notere gönderilir ve noter boşanma işlemini kaydettikten sonra ilgili avukatları bilgilendirir. Sonrasında da boşanmanın nüfus kayıtlarına işlenmesi işlemi yapılır ve bu şekilde boşanma süreci bitmiş olur.

B. Kabul edilen boşanma

Kabul edilen boşanma ile ilgili olarak, Medeni Kanun’un 233. maddesi “eşlerden biri veya her ikisi, boşanmanın temelindeki nedenlere bakılmaksızın evlilik bitirilmesi ilkesini kabul ettiklerinde boşanma talebinde bulunabilir” hükmünü içerir. Eşlerden biri tarafından açılan boşanma davasındaki ilk duruşmada taraflar boşanmayı kabul tutanaklarını veya kabul beyanını imzalayarak boşanmayı kabul ederler. Yasaya göre, bu “kabul, temyiz yoluyla bile geri çekilmeye tabi değildir”. Yani kesindir ve geri dönüşü yoktur. Kabulden sonra, eşler boşanmanın tüm etkileri konusunda anlaşmışlarsa, avukatları tarafından ortak bir dilekçe düzenlenir ve mahkemeye sunulur. Hâkim eşlerin her birinin özgürce anlaştığı kanaatine varırsa boşanmaya karar verir ve boşanmanın sonuçları hakkında hüküm kurar. Eşler boşanmanın sonuçları konusunda anlaşamamışlarsa, hâkim daha sonra tartışmalı noktalar konusunda kararını verir.

divorce accepté

C. Evlilik bağının kesin olarak kopması nedeniyle boşanma

Eşler boşanma celbi sırasında bir yıldır ayrı yaşıyorlarsa, eşlerden biri kusuru kanıtlamak zorunda kalmadan evlilik bağının kesin olarak kopması nedeniyle boşanma talebinde bulunabilir.

divorce pour faute

D. Kusurlu boşanma davası

Kusur boşanması prosedürü, eşlerden birinin diğer eşi kusurlu davranışta bulunmakla suçlaması veya her iki eşin birbirlerini kusurlu davranıştan suçlaması durumunda başlatılabilir. Yasaya göre, “eşlerden biri, evliliğin görev ve yükümlülüklerinin ciddi veya devam eden bir şekilde ihlal etmesi halinde ve ortak yaşamın sürdürülmesini dayanılmaz hale getirmesi durumunda boşanma talebinde bulunabilir”. Başlıca kusurlar sadakatsizlik, ortak evin terk edilmesi, evlilik içi şiddet, taciz, hakaret vb.’dir.

Karşılıklı rıza ile boşanma davaları dışında, avukatınız tarafından boşanma dilekçesi hazırlanmalı ve Aile Mahkemesi Hakimi’ne sunulmalıdır. Hakim, “geçici tedbirler ile ilgili duruşma” adı verilen ilk duruşmayı yapar ve eşlerin uzlaşmayı reddettiğini tespit eder. Eşleri sorguladıktan ve avukatların dilekçelerini dinledikten sonra, boşanma davası sırasında nihai boşanmaya kadar geçerli olan geçici tedbirlere karar verir (ortak ev, çocukların asıl ikametgahı, taşınır malların paylaşımı, nafaka miktarı vb.). Boşanma dilekçesini hazırlayan avukatın kusurlardan bahsetmemesi ve hakimin uzlaşma duruşması sırasında kocanın kusuru hakkında karar vermemesi önemlidir. Geçici tedbirler ile ilgili duruşmadan sonra eşlerden biri boşanma dilekçesi verir ve avukatlar ile hakim arasında müvekkillerin katılması gerekmeyen duruşmalar yapılarak boşanma davası yürütülür.

Doç. Dr. Ümit KILINÇ ve ekibi doğru boşanma prosedürünü seçmenize yardımcı olacak ve boşanma davanızın sonuçları hakkında sizi bilgilendirecektir. Ayrıca tüm boşanma sürecinde davanızı özenle ve sizi zamanında bilgilendirerek yürütecektir.

II. BOŞANMANIN SONUÇLARI

A. Boşanma davasında çocukların velayeti

Boşanma davasında çocukların velayeti, boşanma davaları sırasında ortaya çıkan ana sorulardan biridir. Ebeveynler velayet konusunda anlaşabilirler. Ancak, bu konunun aralarında gerçek bir anlaşmazlık kaynağı olduğu sıkça görülen bir durumdur. Hakim daha sonra çocuğun yüksek menfaatlerini göz önünde bulundurarak çocuğun ikamet yeri, ziyaret ve konaklama hakları hakkında karar verecektir.

B. Nafaka

İki tür nafaka vardır:

  • Çocuğun bakımı ve eğitimi için, çocuk mali açıdan bağımsız hale gelene kadar çocuğun velayetini elinde bulunduran eski eşe ödenecek bir katkı. Başka bir deyişle, çocuğun reşit olmadığı dönemle sınırlı değildir;
  • Ayrılığın bir sonucu olarak eşlerin yaşam standartları arasında bir eşitsizlik olduğu durumlarda yardım etme yükümlülüğü. Daha iyi durumda olan eşin, muhtaç durumda olan eşe mali yardımda bulunmasına karar verilebilir. Bu nafaka sadece boşanma davası süresi içinde verilir. Sonrasında yerini tazminata bırakır.

C. Destek Tazminatı

Boşanma kesinleştiğinde, eşlerin artık birbirlerine destek olma yükümlülüğü yoktur. Ancak, evliliğin sona ermesi nedeniyle eşlerin yaşam koşullarında ortaya çıkan mali dengesizliği telafi etmek için eşlerden birinin diğerine telafi edici bir ödenek ödemesi gerekebilir. Buna ödeneğe destek tazminatı (prestation compensatoire) adı verilmektedir.

D. Taşınır malların paylaştırılması

Boşanma davaları, mal rejiminin tasfiyesini ve malların eski eşler arasında paylaştırılmasını içerir. Anlaşamalı boşanma davalarında, eşler taşınır malların paylaşımı konusunda anlaşabilirler. Eğer anlaşmaya varamazlarsa, boşanma davasının sonuna kadar beklemeleri ve ilgili mahkemede mal paylaşımı davası açmaları gerekir.

Boşanma süreciniz için bir avukata mı ihtiyacınız var ?